Hører du også til typen, der slutter din træning af med en energidrik eller en proteinbar for at være helt sikker på, at din krop kan genskabe den brugte energi optimalt? I så fald bruger du formentlig mange penge på helt unødvendige produkter. Ny forskning viser nemlig, at du får lige så meget energi tilbage efter træning ved at spise en burger fra en fastfoodkæde, som du får ved at drikke en Gatorade eller gnaske en proteinbar i dig. I de rette mængder er det endda lige så sundt.
Det nye studie, der for nylig blev offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift International Journal of Sports Nutrition and Exercise Metabolism, har undersøgt effekten af forskellige indtag af energi efter træning på glykogen-niveauer (kroppens brændstoflagre), og konklusionen er soleklar: Pomfritter og cola gør det samme for kroppen som dyre sportsprodukter.
En af forskerne bag studiet fortæller:
»Jeg er træt af, at folk påstår, at nogle former for fødevarer eller drikke er bedre end andre, når det kommer til at få energien tilbage efter træning. Det finder vi intet belæg for i vores studie. Vores resultater viser desuden, at kroppen ikke tager skade af vedvarende indtag af fastfood efter træning, som andre ellers ville påstå,« fortæller centerleder Brent Ruby fra Montana Center for Work, Physiology and Exercise Metabolism ved University of Montana.
Cykler lige langt på literen
I studiet har forskerne undersøgt 11 mandlige cykelryttere. Først fik forskerne cykelrytterne til at cykle i 90 minutter for at udtømme deres glykogen-lagre. Herefter gav de dem enten sportsdrikke, energibarer eller fastfood som hamburgere, pomfritter eller hashbrowns for at få energiniveauet op igen. Efter fire timer blev cyklisterne sendt på cyklerne endnu en gang for at køre 20 kilometer på tid. Sideløbende udtog forskerne blodprøver og biopsier af cykelrytternes lårmuskler for at måle glykogen-niveauerne under forløbet.
Resultatet af undersøgelsen blev, at uanset hvad cyklisterne spiste, blev deres glykogen-lagre genoprettet i samme tempo mellem de to cykelture. Der var heller ingen forskel i mængden af blodsukker eller insulinresponsen. Vigtigst af alt var dog, at der heller ikke var nogen forskel i, hvordan de klarede sig under den efterfølgende 20 kilometer lange tur på tid.
»Der var simpelthen ingen forskel på at spise fastfood og drikke dyre sportsdrikke for at genvinde energien,« siger Brent Ruby, der også fortæller, at sammensætningen af fastfood var lavet på en sådan måde, at kroppen også fik de muskelgenopbyggende proteiner, som den skulle bruge. Proteinerne kom blandt andet fra hamburgeren.
Vigtig pointe
Ifølge Brent Ruby er pointen med hans nye studie, at fastfood-burgere er i den modsatte ende af spektret i forhold til, hvad sportsudøvere vil kalde sundt fødeindtag efter træning.
»Men hvis vi kan bruge mad fra den anden ende af spektret efter træning og få det samme ud af det, som vi får af de dyre træningsprodukter, kan vi også bruge alt det ind imellem. Studiet her viser, at kroppen selv kan finde ud af at trække det ud af kosten, som den skal bruge. Vi behøver ikke at vælge for den, bare vi vælger de rigtige mængder,« forklarer Brent Ruby.